Advies
Verschillen overbruggen
Echte oplossingen vind je door zorgvuldig te kijken, door meerdere brillen en vanuit verschillende hoeken. Maar open kijken en luisteren is moeilijk als mensen gebonden zijn aan een rol of een systeem. Wij helpen mensen om verschillen te overbruggen en samen verantwoordelijkheid te nemen voor de vraag waar het om gaat. Bijvoorbeeld met socratische gesprekken, waarin je je eigen aannames en oordelen loslaat om je open te stellen voor de ideeën en perspectieven van anderen.
Ontmoeting faciliteren
Bij alles wat we doen geldt dat we mensen aan elkaar verbinden, om samen verder te leren en te produceren. Bij opdrachten schakelen we bijvoorbeeld graag de kennis en expertise van anderen in als dat meerwaarde heeft. Wij geloven in krachtenbundeling en kruisbestuiving, niet in concurrentie. Ook buiten de context van een opdracht brengen we mensen graag met elkaar in contact, bijvoorbeeld in ons programma het Nederland van Nu.
Wat is het vraagstuk?
We bedoelen het allemaal goed en toch wijzen individuele en collectieve belangen niet altijd in dezelfde richting. Anders kijken helpt om in zo’n situatie toch samen tot een oplossing te komen. Dat vraagt om vaardigheden zoals goed waarnemen en vragen stellen, die voor iedereen te leren zijn.
Veel veranderingen en ontwikkelingen starten met een onderzoeksvraag. Door eindgebruikers (jongeren, ouders, burgers) al bij het in kaart brengen van de situatie te betrekken, leg je de basis voor wijzere beslissingen in de toekomst.
Soms is voor ontwikkelingsvraagstukken training nodig, soms moeten er belemmeringen worden opgeruimd, soms is het een kwestie van het aanwezige potentieel beter benutten. Maar altijd is van belang dat je het met mensen samendoet, want anders blijven de dingen bij het oude.
Een veranderingsvraagstuk is een ontwikkelingsvraagstuk waarvan het doel al vaststaat: omdat daar consensus over is of door een noodzaak van buitenaf. Hoe dan ook is het belangrijk om de mensen die iets van de verandering gaan merken, er zo snel mogelijk bij te betrekken. Laat ze mee produceren, zodat ze mede-eigenaar worden van de oplossing. Het gaat niet om het ontwerp, maar om de uitvoering.
Waar gaan we naartoe met onze school, onze organisatie, onze regio, onze samenwerking? De beste manier om je toekomst te voorspellen is deze zelf mee te creëren. Samen zet je koers in de richting van de gewenste horizon. Je hebt te maken met de zee en met de wind, maar je staat zelf aan het roer.
De zoektocht naar een nieuwe bestuurder of toezichthouder eindigt niet met de plaatsing van een kandidaat. Een opvolgingsvraagstuk is pas opgelost als de eerste honderd dagen succesvol achter de rug zijn. Ook voor de ‘juiste persoon op de juiste plek’ is een sparringpartner in die periode van grote waarde.