Het kleinste koninkrijk

Terug
Foto van lepels door Petra Ligtenberg

Ben jij wel eens in het kleinste koninkrijk op aarde geweest? Het heeft een tuin en een huis met maar twee kamers. Het is niet echt de moeite waard. Of toch wel? Ik kwam er ooit toevallig langs en mocht een kijkje nemen.
Wanneer de koning mij de eerste kamer laat zien, zie ik een feestelijke zaal met een grote tafel waar mensen omheen zitten. Mooie lampen zorgen voor sfeervol licht. Wanneer ik beter observeer, valt het me op dat het er behoorlijk stil is. De mensen zien er ontevreden en hongerig uit. Opeens begrijp ik het beter. Er staat een grote pan tomatensoep in het midden die heerlijk ruikt. Iedere inwoner heeft een gouden lepel. Helaas zit die lepel met een sterke draad vast aan de lepel van het overbuurmens. De draad is te kort om soep te kunnen eten. Gefrustreerd en moedeloos trekken de inwoners van het kleine koninkrijk zo hard mogelijk aan de draad. Met als enige resultaat dat de soep koud wordt en de honger toeneemt.
Ik wil nog langer blijven, maar de koning neemt me mee naar de tweede kamer. Die ziet er niet minder feestelijk uit. Ook hier zitten mensen aan een grote tafel. De lepels zitten met dezelfde sterke draden vast aan elkaar. De draad is opnieuw te kort om de landgenoten aan beide zijden van de tafel te kunnen laten eten. De mensen zitten echter gezellig te praten met elkaar. Soms stokt dat praten even. Want met regelmaat zie ik één van de inwoners met zijn of haar lepel een hap tomatensoep nemen. Het buurmens laat de draad dan even lopen. “Het gaat niet om de techniek, het gaat om de verbinding aangaan”, zegt de koning. “Ik kan niet wachten op de dag dat al mijn landgenoten dat doorkrijgen.”

Dit is een oud verhaal dat al sinds de middeleeuwen wordt doorverteld en aangepast. Niet alleen in Europa, ook in China en India gingen en gaan er verhalen van soortgelijke strekking rond.

Laten we kennismaken!

Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Zoek je een tijdelijke of vaste baan in het publieke domein? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Nieuws & artikelen

Wijsheid
Wijsheid

Er is in vijftien jaar veel veranderd in het bestuur van het onderwijs. Maar is anders ook altijd beter? Er mist iets wat in deze complexe tijd hard nodig is.

Lees meer
Herstelopdracht
Herstelopdracht

Het ene na het andere schoolbestuur krijgt een herstelopdracht op burgerschap. Dat is ook voor het nieuwe parlement en kabinet geen gek idee.

Lees meer
Herberg De Bedoeling 2024
Herberg De Bedoeling 2024

Herberg de Bedoeling is een ontmoetingsweek waar iedereen die zich met ons verbonden voelt, kan aanschuiven. Als de druk van het moeten eraf is, komt er ruimte voor nieuwe inzichten.

Lees meer
De bedoeling van Kim
De bedoeling van Kim

De reden dat ik een aantal jaar geleden de overstap naar het onderwijs heb gemaakt, is omdat ik verschil wilde maken. Verschil voor wat mij betreft de mooiste doelgroep die er is, de kinderen. De afgelopen jaren heb ik dan ook gestreefd om elke dag het onderwijs een beetje beter te maken. Ik doe dat nu met eenzelfde liefde vanuit Bureau de Bedoeling.

Lees meer