Herberg De Bedoeling 2024

Terug

Onder het motto ‘eenheid van tijd, plaats en context’ organiseert Bureau de Bedoeling ieder jaar Herberg de Bedoeling. Een week zonder vastomlijnd programma in een prachtige boerderij in Otterlo, waar de grote huiskamer, de keuken en de open haard een centrale plek innemen. Hier wordt een setting gecreëerd voor iedereen die zin heeft in een goed gesprek, een wandeling, lekker koken en eten of een ontmoeting.

Leren van elkaar in de vorm van adviessimulaties.
Foto: Petra Ligtenberg

Herberg de Bedoeling is een ontmoetingsplaats waar het draait om inspiratie, verdieping en gezelligheid. Iedereen die zich verbonden voelt met Bureau de Bedoeling, is welkom om aan te schuiven en te blijven slapen. Als de druk van het moeten eraf is, ontstaat er ruimte waar nieuwe inzichten kunnen ontstaan. Het is een week met een wisselend gezelschap waarin wordt geleerd, gelachen, gedichten voorgelezen, gekookt, ontdekt, gepoold en nog veel meer.

Dit jaar stond de donderdag in het teken van leren mét en ván onze opdrachtgevers. Drie opdrachtgevers hadden vooraf een casus ingebracht die zij met mensen van Bureau de Bedoeling wilden verkennen. Zo ontstonden adviessimulaties. Onze adviseurs gingen met elkaar vanuit verschillende invalshoeken aan het werk. In de presentaties klonken verschillende werkwijzen door, waardoor we allemaal nieuwe inzichten opdeden en onze vaardigheden konden aanscherpen. Bovendien ontvingen we van onze opdrachtgevers waardevolle feedback, die ons helpt groeien.

Maar wat deze week echt onvergetelijk maakte, waren de mensen! Mensen met verschillende achtergronden en disciplines deelden hun verhalen, inzichten en dromen, waardoor een sfeer van wederzijdse inspiratie en verbinding ontstond. In die momenten van delen en luisteren vonden we niet alleen nieuwe perspectieven, maar ook een dieper begrip van onze eigen doelen en ambities.

In het gastenboek van dit jaar kwam onze slogan ‘Anders, Beter, Wijzer’ tot leven. Enkele inspirerende reacties:

“Ik voelde mij onderdeel van deze groep die ook maar gewoon iets goeds wil doen.”

“Wat als liefde de basis is, wat betekent dit voor het onderwijs? Ik heb vandaag (een beetje) liefde ervaren in de Herberg.”

“Stil… vol. En toch ruim. Dank.”

“Ontdekken wat de bedoeling is in contact met anderen en jezelf.”

“Binnenkomen en het gevoel hebben dat je direct wordt omarmd, gezien en uitgedaagd.”

“Momenten van eerste keren, gepaard met het vertrouwen van een familie.”

“Waarde volle, prikkelende gesprekken met een mooie club mensen, met en ook dankzij elkaar.”

“Samen eten, leren en onderzoeken.”

En tot slot:

“Tja, onze Herberg de Bedoeling. Wat zeg je daar dan over. Dat eenheid van tijd, plaats en context ertoe doet. En mensen, vooral dat. Mensen met samen een stil en onuitgesproken verbond. Een verbond dat zou kunnen klinken als: “zullen we ertoe doen”? In ieder geval voor elkaar. Hier op deze plek. Dank jullie wel, tot binnenkort.” – Robbin.”

Laten we kennismaken!

Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Zoek je een tijdelijke of vaste baan in het publieke domein? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Nieuws & artikelen

Het kleinste koninkrijk
Het kleinste koninkrijk

Ben jij wel eens in het kleinste koninkrijk op aarde geweest? Een oud verhaal over verbinding, opnieuw verteld door Jan Bot.

Lees meer
Wijsheid
Wijsheid

Er is in vijftien jaar veel veranderd in het bestuur van het onderwijs. Maar is anders ook altijd beter? Er mist iets wat in deze complexe tijd hard nodig is.

Lees meer
Herstelopdracht
Herstelopdracht

Het ene na het andere schoolbestuur krijgt een herstelopdracht op burgerschap. Dat is ook voor het nieuwe parlement en kabinet geen gek idee.

Lees meer
De bedoeling van Jan
De bedoeling van Jan

Wat is de bedoeling van Jan? Een deel van het antwoord op die vraag kan ik meteen geven. Tijdens mijn loopbaan als docent, directeur, bestuurder en toezichthouder merkte ik dikwijls dat tegenstellingen veel energie vragen.  Terwijl lang niet alle tegenstellingen echte tegenstellingen bleken te zijn. Dat gaf een belangrijk inzicht: Er zijn altijd  twee benen […]

Lees meer
De bedoeling van Kim
De bedoeling van Kim

De reden dat ik een aantal jaar geleden de overstap naar het onderwijs heb gemaakt, is omdat ik verschil wilde maken. Verschil voor wat mij betreft de mooiste doelgroep die er is, de kinderen. De afgelopen jaren heb ik dan ook gestreefd om elke dag het onderwijs een beetje beter te maken. Ik doe dat nu met eenzelfde liefde vanuit Bureau de Bedoeling.

Lees meer
De bedoeling van Gerald
De bedoeling van Gerald

Ouders vertrouwen ons hun dierbaarste bezit toe. Ons onderwijs kan zo veel moois tot stand brengen, daaraan bijdragen is al ruim 30 jaar de kern van mijn werk…

Lees meer
De bedoeling van Christine
De bedoeling van Christine

Mijn bedoeling is ‘worden wie je bent’. In mijn werk zie ik dit als bijna dagelijkse uitdaging voor mijzelf én voor veel anderen. Ik probeer hen te ondersteunen en te inspireren ook te worden wie ze zijn. Het is een belangrijk component van leiderschap. Leiderschap over jezelf, je naaste, je team of een hele organisatie. […]

Lees meer