De bedoeling van Jan

Terug

Wat is de bedoeling van Jan? Een deel van het antwoord op die vraag kan ik meteen geven. Tijdens mijn loopbaan als docent, directeur, bestuurder en toezichthouder merkte ik dikwijls dat tegenstellingen veel energie vragen.  Terwijl lang niet alle tegenstellingen echte tegenstellingen bleken te zijn.

Dat gaf een belangrijk inzicht: Er zijn altijd  twee benen nodig om op te lopen. Bij mij is dat ene been praktisch getraind. Het gaat over leidinggeven, adequate kennis en bestuurskracht. Zonder kennis en drive kom je niet vooruit. Mijn andere been is creatiever. Daar ontstaan verhalen en beelden en is plaats voor reflectie en schoonheid. Bij een goede afstemming is een marathon zeker haalbaar. Het kan dus anders.

Vaak bestaat de neiging om in tegenstellingen te denken. We zien dan onvoldoende dat ontwikkelingen en veranderingen niet zonder een goed verhaal kunnen. Dat schoonheid kan helpen, om de angst om te veranderen, weg te nemen. Of we blijven hangen in dat goede verhaal en zetten nauwelijks sturingskracht in. Dat moet dus beter.

Wat is de bedoeling van Jan? Het andere deel van dat antwoord ontstaat als het lukt om te verbinden: kennis inzetten en processen betekenisvol te maken. Daar worden we samen wijzer van. Als jij of jouw organisatie bewuster op twee benen zou willen lopen, neem dan eens contact op. Ik loop graag een stuk mee.

Laten we kennismaken!

Speelt in jouw organisatie een lastig vraagstuk? Zoek je een tijdelijke of vaste baan in het publieke domein? Of ben je nieuwsgierig naar wie we zijn en wat we doen? Maak nu een afspraak voor een persoonlijk gesprek en laten we onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Nieuws & artikelen

Het kleinste koninkrijk
Het kleinste koninkrijk

Ben jij wel eens in het kleinste koninkrijk op aarde geweest? Een oud verhaal over verbinding, opnieuw verteld door Jan Bot.

Lees meer
Wijsheid
Wijsheid

Er is in vijftien jaar veel veranderd in het bestuur van het onderwijs. Maar is anders ook altijd beter? Er mist iets wat in deze complexe tijd hard nodig is.

Lees meer
Herstelopdracht
Herstelopdracht

Het ene na het andere schoolbestuur krijgt een herstelopdracht op burgerschap. Dat is ook voor het nieuwe parlement en kabinet geen gek idee.

Lees meer
Herberg De Bedoeling 2024
Herberg De Bedoeling 2024

Herberg de Bedoeling is een ontmoetingsweek waar iedereen die zich met ons verbonden voelt, kan aanschuiven. Als de druk van het moeten eraf is, komt er ruimte voor nieuwe inzichten.

Lees meer
De bedoeling van Kim
De bedoeling van Kim

De reden dat ik een aantal jaar geleden de overstap naar het onderwijs heb gemaakt, is omdat ik verschil wilde maken. Verschil voor wat mij betreft de mooiste doelgroep die er is, de kinderen. De afgelopen jaren heb ik dan ook gestreefd om elke dag het onderwijs een beetje beter te maken. Ik doe dat nu met eenzelfde liefde vanuit Bureau de Bedoeling.

Lees meer
De bedoeling van Gerald
De bedoeling van Gerald

Ouders vertrouwen ons hun dierbaarste bezit toe. Ons onderwijs kan zo veel moois tot stand brengen, daaraan bijdragen is al ruim 30 jaar de kern van mijn werk…

Lees meer
De bedoeling van Christine
De bedoeling van Christine

Mijn bedoeling is ‘worden wie je bent’. In mijn werk zie ik dit als bijna dagelijkse uitdaging voor mijzelf én voor veel anderen. Ik probeer hen te ondersteunen en te inspireren ook te worden wie ze zijn. Het is een belangrijk component van leiderschap. Leiderschap over jezelf, je naaste, je team of een hele organisatie. […]

Lees meer